Nyheter

Stöd oss i kampen!

Gör som Per Herrey!

Stöd kampen för Sollefteå BB och akutsjukhus!

Per Herrey har exklusivt skrivit låten

”Dagen där allt blev bra”

som stöd till ockupationen. Ladda ned låten och betala en valfri summa i kassaskrinet vid ockupationen i sjukhusentrén.

Alla intäkter går oavkortat till stöd för ockupationen.

Per Herreys låt ”Dagen där allt blev bra” kan man exklusivt laddas ned på denna sida genom att klicka på bilden!
Dela gärna denna sida för nedladdning av Per Herreys låt ”Dagen där allt blev bra” med alla dina vänner via sociala medier (Facebook, Twitter m.fl.) tillsammans kan vi göra skillnad.

Sollefteå BB Rekryteringsproblem?

Problem med att rekrytera fasta läkare till kvinnokliniken, dyra stafettlösningar är inte ekonomiskt hållbart.

Problemet med rekryering uppstod 2015 innan detta år har bemanningen varit god och de arbetade 4 fasta överläkare och 1 st-läkare. Innan 2015 hade kvinnokliniken i Sollefteå endast använt stafetter totalt 2 veckor mellan 2010-2014*.

Vad hände 2015?

Förslaget om nerläggning av BB och kvinnoklinik presenterades samtidigt som länsklinikorganisationen infördes under hösten. I samband med detta fråntogs personalen sin möjlighet att själva rekrytera vikarier. Fast anställda vikarier, visserligen till en hög lön men inga astronomiska summor som 200 000 kr i veckan samt inget stafettbolag som mellanhand.

2014 fanns 4 fast anställda överläkare och 1 st-läkare

En överläkare valde att sluta hösten 2015 i samband med införandet av länskliniker då arbetsinnehållet förändrades och många operationer som gjorts med gott resultat i Sollefteå nu skulle centraliseras till Sundsvalls Sjukhus istället.

Nästa läkare att sluta gjorde så i april 2016 efter att de 3 kvarvarande läkarna framfört önskemål om en lokalt ansvarig läkare. Länsklinikchefen vägrade och tillsatte istället en läkare i Sundsvall för att vara chef över kvinnokliniken i Sollefteå. Denna chef saknade kännedom om den lokala verksamheten och löste behovet av vikarier med dyra stafettlösningar.

St-läkaren slutade 2015 då förändringar i verksamheten gjorde de omöjligt att fullfölja sin ST i Sollefteå. De sumpade med andra ord även återväxten av nya läkare utöver att de tappade 2 rutinerade. 

Slutsats

Först görs arbetsmiljön omöjlig så att läkare slutar samt att de fråntas möjligheten att organisera arbetet och värva kollegor. Sedan rekryteras dyra stafettläkare. Därefter börjar de argumentera för att BB och kvinnokliniken skall stängas pga läkarbrist och för dyra vikarier.

Ett problem som helt och hållet skapats av politiker för att ge motiv till nerläggning. 

 

*antal veckor med stafetter källa Sfog kvinnoklinikernas årsrapport

Livsfarlig resväg patienter väljer att dö för att slippa lida

Från en av våra ockupanter:

“Igår när jag satt på ockupationen kom en svårt cancersjuk kvinna sittandes i rullstol och ville prata om sin situation. Hon var helt förtvivlad.

“- Jag vill och orkar inte åka till Sundsvall för behandlingar” sa hon.

Detta är bara ett av många exempel på hur nedläggningen slår mot de svagaste.

Hon avslutade med orden:

“- Nu åker jag hem, och dör.”

Vi satt alla i tårar när hon rullades ut från sjukhuset….”

”Ockupationen kommer att räcka hur länge som helst, eller tills ni ändrar er och öppnar BB och akutkirurgi igen.”
Hervor Sjödin, författare och kulturpersonlighet i Sollefteå, tar strid för sjukhuset och inlandets överlevnad i ett brev till samtliga landstingsledamöter.

 

Jonna Jinton & Stefan Sundström besöker ockupationen